„Cztery pory smaku”
Lemañska Urszula, Lemañski Rados³aw

Cena: 19,90z³
ISBN 83-7344-030-5
Bia³ystok 2004, Wydanie I
format 1/3 A4, 208 stron


  Kup taniej...      
 
 

W ci±gu roku mo¿emy obserwowaæ, jak z ogromn± ekspresj± wiosennych wiatrów budzi siê ¿ycie, dodaj±c nam energii. Lato ma swój niepowtarzalny urok w z³oc±cych siê ³anach zbó¿, ozdobionych makami i chabrami. Jesieñ obdarza nas bogactwem runa le¶nego. Zieleñ zmienia siê w ¿ó³cie i czerwienie, delikatnie wprowadzaj±c w stan melancholii. Zim± z przyjemno¶ci± otulamy siê ciep³ym kocem, patrz±c jak za oknem ¶wiat okrywa siê bia³ym puchem. Tak, jak cztery pory roku ró¿ni± siê sw± energi± i temperatur±, tak i my powinni¶my dostosowaæ swój tryb ¿ycia i sposób od¿ywiania do okre¶lonej pory, aby ³atwiej przetrwaæ zimê i w pe³ni rozkoszowaæ siê latem. Od¿ywiaj±c siê zgodnie z cyklami natury, tak jak robili to nasi przodkowie, dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych sk³adników w najbardziej naturalnej i najlepiej przyswajalnej postaci.
W ksi±¿ce w prosty sposób poruszony jest temat zdrowego od¿ywiania zgodny z rytmem pór roku. A wszystkie zawarte przepisy mo¿na wykorzystywaæ dos³ownie lub traktowaæ jako propozycjê dla w³asnych inwencji kulinarnych.

Radosne zupy

Latem mo¿na wykorzystaæ ca³e mnóstwo najró¿niejszych warzyw, aby przyrz±dziæ pyszne, lekkie zupy, oraz ch³odniki.

Ch³odnik
1/2 kg buraków
10 dag kiszonych ogórków
¶wie¿y ogórek
siekany koperek
1/2 szkl. ¶mietany
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
2 ³y¿ki soku z jab³ek lub 1 ³y¿eczka octu jab³kowego
sól, pieprz

Buraki pokroiæ, zalaæ w garnku 2 l przegotowanej wody, dodaæ sok z jab³ek. Gotowaæ 30 min. Ogórki kiszone zetrzeæ na drobnej tarce i wrzuciæ do przestudzonych buraków. Zupê zmiksowaæ, dodaæ ¶mietanê, jogurt, posiekany koperek i ¶wie¿y ogórek pokrojony w kostkê. Lekko sch³odziæ przed podaniem.



Ch³odnik Wy¶mienity
6 jajek ugotowanych na twardo
4-5 ugotowanych w ³upinkach buraków
1 ogórek zielony
posiekany pêczek szczypiorku
1 szkl. kwa¶nej ¶mietany
1 l dobrego kwa¶nego mleka lub kefiru
posiekany pêczek koperku
sól, pieprz

¯ó³tka wyj±æ z bia³ek i rozgnie¶æ w misce, dodaæ obrane i utarte na drobnej tarce buraki, do tego dodaæ drobno utartego, obranego ogórka, szczypiorek, utarte bia³ka, ¶mietanê, kwa¶ne mleko lub kefir (mo¿na dodaæ troszkê ma¶lanki) i na koniec koperek. Wszystko kolejno wymieszaæ, przyprawiæ pieprzem i sol±. Niezbyt mocno sch³odziæ. Mo¿na podawaæ na osobnym talerzu z ugotowanymi ziemniaczkami, polanymi podsma¿on± cebulk±, jednak nie jest to konieczne, bowiem ch³odnik ten jest wystarczaj±co syty.



W³oska zupa jarzynowa
2-3 ziemniaki
2 marchewki
por (bia³a czê¶æ)
ma³y seler
100 g zielonej fasolki szparagowej
100 g ¿ó³tej fasolki szparagowej
100 g zielonego groszku
1/4 ma³ej g³ówki kapusty w³oskiej
1,5-2 l bulionu warzywnego
listki selera i lubczyku, natka pietruszki
2 z±bki czosnku, 1 cebula
sól, pieprz
ewentualnie 4 ³y¿ki startego parmezanu

Obran± marchewkê i seler pokroiæ w paski, tak samo kapustê w³osk±. Pora pokroiæ w cienkie kr±¿ki. Z fasolki odci±æ zdrewnia³e koñce, pokroiæ na trzycentymetrowe kawa³ki. Warzywa zalaæ bulionem, gotowaæ oko³o 10 min. Obrane ziemniaki pokroiæ w kostkê, dodaæ do zupy i gotowaæ a¿ bêd± miêkkie. Posiekaæ czosnek i cebulê, lekko podsma¿yæ, dodaæ do zupy. Doprawiæ pieprzem i sol±. Je¶li zupa jest za gêsta dolaæ wiêcej bulionu. Drobno posiekaæ zieleniny i dodaæ do zupy. Mo¿na na talerzu posypaæ tartym parmezanem.



Zupa z bobu
1/2 kg bobu
1 g³ówka czosnku
1 pêczek kolendry
2 ³y¿ki oliwy
100 ml ¶mietany
bulion warzywny
sól, pieprz

Bób ugotowaæ w bulionie warzywnym razem z obranym czosnkiem. Odcedziæ, zachowaæ wywar. Po przestudzeniu obraæ bób. Czosnek i obrany bób w³o¿yæ do garnka, polaæ oliw± i poddusiæ, a¿ warzywa siê rozgotuj±. Odstawiæ, dodaæ posiekan± kolendrê i zmiksowaæ. Dolaæ wywar i dok³adnie wymieszaæ, dodaæ ¶mietanê i zagotowaæ. Podawaæ z grzankami z razowego chleba.

Spis tre¶ci

Od autorów 7
Wstêp 11


1. W poszukiwaniu wolnej woli 15
2. Cztery pory smaku 21


3. Wiosna 31
Wiosenne przepisy 33
Wiosenne dary Matki Natury 39
Zieleniny 39
Kie³ki 47


4. Lato 55
Letnie przepisy 57
Letnie koktajle witaminowe 59
S³oñce w s³oiku 67
Odm³adzaj±ce surówki 73
Radosne zupy 76


5. Jesieñ 83
Jesienne przepisy 84
Jesienne dary Matki Natury 97
Na grzyby 97
D³ugowieczny czosnek 101


6. Zima 107
Zimowe przepisy 108
¦wi±teczne aromaty 114


7. Przyprawy czterech pór roku 119
Any¿ - przyprawa dla ka¿dej mamy 120
Bazylia - ziele boskiej mocy 122
Cynamon - przyjaciel kobiety 124
Cz±ber na intelekt 126
Estragon - ma³y smok 127
Ga³ka muszkato³owa - przyprawa dla panów 129
Gorczyca na stawy 130
Go¼dziki na apetyt 132
Hyzop - ¶wiête ziele 134
Imbir - twórca wyrafinowanego smaku 135
Ja³owiec - sposób na ¶wie¿y oddech 138
Kardamon - przepis na magiczn± kawê 139
Kminek - ulga brzuszka-³akomczuszka 141
£agodna kolendra 142
Kozieradka na cholesterol 144
Kurkuma na w±trobê 145
Li¶æ laurowy - chwa³a g³owy 146
Lebiodka pospolita - oregano 149
Lubczyk - eliksir mi³o¶ci 150
Majeranek na szczê¶cie 151
Papryka na kr±¿enie 153
A na deser... pieprz 155
Rozmaryn - symbol mi³o¶ci i wierno¶ci 158
Szafran - kwiatowy afrodyzjak 159
Magiczny tymianek 161
Erotyczna wanilia 163


8. Witaminowa dieta rado¶ci 167
Wra¿liwa witamina A 168
Witamina E - przyjaciel naszych komórek 169
Witamina C - "od¶wie¿acz" psychiki 169
Pokarm dla nerwów 170
Weso³a rodzinka witamin B 172


9. Chrupmy na zdrowie 179
Orzechy 181
Nasiona 183
Suszone owoce 186


10. Zdrowy chleb i klarowane mas³o 191
11. Metoda ma³ych kroczków (podsumowanie) 197
Indeks przepisów 201

 

Nowo¶ci
Get the Flash Player to see this rotator.

Wyszukiwarka

Newsletter
Je¶li chcesz dowiedzieæ siê o nowo¶ciach w naszej dzia³alno¶ci, podaj swój mail.

E-mail

Warte polecenia
Gie³da ksi±¿ek
www.sprzedamksiazki.pl
Sklep Talizman
www.talizman.pl


© 2024 Instytut Wydawniczy KREATOR. Wszelkie prawa zastrze¿one.